Om Benea Reach

Benea Reach var et band fra Oslo som var aktive i årene 2003 til 2014. Bandet spilte metallmusikk, innen undersjangerne death metal, progressiv metal, post-hardcore og post-metal. En lang rekke musikere spilte i bandet i årenes løp. Totalt var 15 musikere innom bandet, og del av bandet i kortere eller lengre tid. Medlemmene i bandets siste aktive tid var Ilkka Volume, Marco Storm, Martin Sivertsen, Mikael Wildén, Alwin Nerdum, Andreas Berglhin, Espen Høydalsvik og Joffe Myrvold.

Oppstart og karriere

Benea Reach ble startet etter at bandet Selfmindead falt fra hverandre. Marco Storm og Ilkka Volume fra Selfmindead gikk sammen med andre musikere og startet det nye bandet i 2003. Den opprinnelige sammensetningen av bandet varte bare ett års tid før de første utskiftningene kom. Men i løpet av denne tiden spilte de inn livedemoen Pandemonium. Etter at det opprinnelige bandet ble oppløst igjen, skaffet Marco Storm og Ilkka Volume fire nye medlemmer. Det viktigste nye medlemmet var kanskje gitaristen Christer Espevoll fra Extol. De spilte inn en ny demo av sangen Pandemonium, og sendte den ut til ulike plateselskaper. Dette resulterte i en platekontrakt med Tabu Recordings. De skaffet seg faste teknikere, og dro på turne i to år før de slapp sitt første studioalbum. Albumet het Monument Bineothean, og kom ut på TABU Records. Albumet inneholdt 12 sanger. Det fikk svært gode omtaler både i Norge og i utlandet, og bandet ble nominert til Spellemannsprisen.

Etter lanseringen av albumet fulgte to nye år med turneer før de slapp oppfølgeralbumet Alleviat. Tre av bandets opprinnelige medlemmer sluttet før innspillingen startet, men resten av gruppa jobbet videre med albumet. Alleviat hadde 11 sanger, og ble nok en suksess for bandet. De ble nominert til Spellemannsprisen enda en gang. Flere utskiftninger i bandet fulgte, og bandet fortsatte å turnere. De var blant annet hovedtrekkplaster på den indiske musikkfestivalen Great Indian Rock i oktober 2009. Der spilte de både i byen Pune i Dehli, og Bangalore, i tiden mellom 23. og 26. oktober. Bandet spilte også på kulturfestivalen i Tromsø noen dager senere.

Tredje album

I 2011 gikk bandet inn i studio igjen for å spille inn sitt tredje album. Denne gangen hadde de blant annet med seg legenden Tue Madsen. Albumet Possession kom ut i 2013, og inneholdt litt mer energisk og brautende musikk. Med tre gode album bak seg, samt gode anmeldelser og to nominasjoner til Spellemannsprisen, var det mange som forventet at bandet kom til å fortsette i mange år til, men slik gikk det ikke.

Bandet legger opp

I januar 2014 annonserte bandet at de ville legge opp. De spilte en konsert i Parkteateret i Oslo 17. januar 2014, og spilte også under Trondheim Metal Fest 7. mars samme år. Men til tross for at bandet ikke lenger spiller sammen, er musikken like bra og like populær. Benea Reach har vært med på å forme den moderne norske metalmusikken, og de har vært med på å gjøre norsk metal kjent og populær i mange land. Dermed har de også vært med på å åpne dørene for andre norske metallband.

Musikalsk innflytelse

Benea Reach ble inspirert av mange andre musikere, blant annet bandene Meshuggah, Neurosis og Botch. Marco Storm, som var bandets hovedtalsmann, har også nevnt at de ble inspirert av The Dillinger Escape Plan, Cult of Luna, My Bloody Valentine, Tool og Mastodon.

Diskografi

  • 2004 Pandemonium Demo (Demoalbum, lansert i 2004)
  • Monument Bineothean (studioalbum, lansert i 2006)
  • Alleviat (studioalbum, lansert i 2008)
  • Posession (studioalbum, lansert i 2013)