Om Bjørn Berge

Den norske gitaristen Bjørn Berge ble født i 1968. Han kommer fra Sveio og spiller hovedsakelig blues. Berge har vunnet to Spellemannpriser for albumene sine og fått gode terningkast i store aviser.

Karriere som soloartist

Det første soloalbumet fra Bjørn Berge kom i 1997, og het Bjørn Berge. To år senere, i 1999, ga han ut albumet Blues hit me. Dette albumet ble en salgssuksess, og førte til at han ble kjent. Det fjerde albumet, Stringmachine, kom ut i 2001 og vant en Spellemannpris i klassen blues. I 2002 kom albumet Illustrated Man, og også dette albumet vant Spellemannpris i klassen blues. I tillegg har han blitt kåret til Årets musikktalent av Dagbladet (i 1998), og han vant NBFs Bluespris i 2001. Bjørn Berge har turnert både i Norge og i utlandet. Han har blant annet spilt konserter i Danmark, Belgia, Nederland, England og Frankrike. Den største suksessen i utlandet har kommet i Frankrike. I 2014 ble Berge medlem av bandet Vamp. Hittil har han gitt ut ett studioalbum og to singler sammen med Vamp.

Stor produksjon

Bjørn Berge har utgitt mange album og har vært en svært aktiv musiker. Han har opparbeidet seg respekt i musikkbransjen, og har blitt en gitarist i verdensklasse. Hans unike spillestil er det få andre som kan kopiere. Dette har bidratt til å gjøre ham populær på konserter i hele Europa. I tillegg har han spilt konserter i USA, Canada og Russland. Han har gitt ut det meste av musikken sin som soloartist, selv om han også har bidratt på album sammen med andre. Berge sier selv at det å spille som soloartist gir ham større mulighet til å improvisere og tolke sangene på sin egen måte, både i studio og live. Berge har besøkt alle de store norske festivalene innen rock, jazz og blues. Selv om han klassifiseres som bluesgitarist, har musikken hans elementer fra mange sjangere. Han spiller hovedsakelig egne sanger, men har også laget egne versjoner av sanger fra blant annet Red Hot Chili Peppers, John Butler Trio, Joni Mitchell og Motorhead.

Festivalmusikeren Berge

Berge har spilt på de fleste norske festivaler, opptil flere ganger på noen av dem. Andre store festivaler han har spilt på er Roskildefestivalen i Danmark, Cisco Ottawa Bluesfest i Canada, Versaille Jazzfestival og Nice Guitarfestival i Frankrike, Nuits de la Guitarre på Korsika, Sheperd’s Bush Empire i Storbritannia, Arezzo Wave Love Festival i Italia, Basel Guitarfestival i Sveits, Burg Hertzberg Festival i Tyskland, Koktebel Jazzfestival i Ukraina og Creation of Peace Festival i Russland. Hans rykte som god livemusiker har gjort ham ettertraktet på de store festivalene.

Bjørn Berge i Vamp

I 2014 ble Berge ny gitarist i Vamp. Vamp hadde mistet musikere, og i tillegg til Berge kom Kjetil Dalland inn som gruppas nye bassist. I tillegg til disse to, består nye Vamp av Jan Ingvar Toft (sang/gitar), Odin Staveland (trommer/diverse instrumenter) og Øyvind Staveland (fele). Øyvind Staveland bidro på et av Berges album, men ellers hadde de bare møttes på Spellemannprisen, i gatene og på flyplasser. Berge har blitt forespurt om å bli medlem i andre grupper gjennom årene, men har foretrukket å fortsette som soloartist. Da Vamp spurte, sier han selv at det var noe helt annet, og han håper å bidra med ny kreativitet i Vamp.

Diskografi

Totalt har Bjørn Berge gitt ut 12 soloalbum og 9 solosingler. I tillegg har han gitt ut album sammen med flere andre musikere, og har vært med på samlealbum.

 • Bjørn Berge (lansert i 1997)
 • Blues Hit Me (lansert i 1999)
 • Bag of Nails (lansert i 2000)
 • Stringmachine (lansert i 2001)
 • Illustrated Man (lansert i 2002)
 • Slide (lansert i 2004)
 • We’re Gonna Groove (lansert i 2006)
 • I’m The Antipop (lansert i 2007)
 • Live In Europe (lansert i 2008)
 • Fretwork (lansert i 2009)
 • Blackwood (lansert i 2011)
 • Mad Fingers Ball (lansert i 2013)

I 2015 ga Vamp, med Berge som medlem, ut albumet Populas samt singlene Elmer og Passasjerane.