Om Darkside Of The Force

Den norske hiphopgruppa Darkside of the Force (forkortet DOTF) kommer fra Kristiansand. Medlemmene av gruppa er halvbrødrene Salvador Sanchez og Oscar Sepulveda, samt DJ-en Christian Sørensen som bidro på albumet El Dia De Los Puercos.

Viktig album

DOTF debuterte med albumet Darkside of the Force i 1998. Dette albumet omtales fortsatt som et av de viktigste albumene innen norsk rap og hiphop. Samtidig kan man også si at albumet er litt undervurdert og ikke alltid får den omtalen det fortjener. Albumet var utvilsomt en milepæl for norsk hiphop. Etter debutalbumet ble det stille fra gruppen i flere år. Oscar var i forsvaret, mens Salvador jobbet som soloartist med prosjektet Solar Consciousness. Sanchez var også en del av gruppen Oslo Fluid, før han valgte å lage et album som solorapper. Soloalbumet Solar Consciousness ble nominert til Spellemannpris. Darkside of the Force holdt likevel sammen, selv om de opplevde en del motgang og konflikter med ulike aktører innen kulturbransjen samt påtalemyndighetene. Det tok hele åtte år før de kom med sitt neste album.

Konflikter

Darkside of the Force ble først lagt merke til da de lanserte låten Backflash i 1997. Teksten i sangen var rettet mot gruppen Warlocks. Dette førte til at de ble blandet inn i en større konflikt som allerede var i gang, mellom Christer Falck og C+C Records på den ene siden, og Tommy Tee og Tee Productions på den andre siden. Da DOTF ga ut debutalbumet på plateselskapet C+C Records året etter, bidro de til å øke konflikten. Dette førte også til at albumet kom litt i skyggen av bråket og konflikten mellom de to plateselskapene.

Oppfølgeralbumet

Gruppens andre album kom i 2006, og hadde navnet El Dia De Los Puercos. På dette albumet var gruppen i praksis en trio, sammen med DJ Christian Sørensen. Albumet fikk svært gode kritikker og ble blant annet nominert til Alarmprisen i 2007. Albumet vant Spellemannpris i 2006, i klassen hiphop. Singelen Indigenous Flow ble dessuten nominert til den britiske kåringen NME Awards i 2009. Til tross for at gruppen ikke har gitt ut flere studioalbum etter den tid er de fortsatt aktive, og de har hatt stor innflytelse på norsk musikk. Salvador Sanchez kom ut med sitt andre soloalbum i 2010. Albumet het Happy Daze. Det fikk gode kritikker, og i likhet med det første soloalbumet fra Sanchez ble også dette albumet nominert til Spellemannprisen. Sanchez har også samarbeidet blant annet med Martin Bjørnersen, da under navnet Punani SS.