Om Janove Ottesen

Janove Ottesen er mest kjent som vokalist i Kaizers Orchestra. Han ble født i 1975. Faren, Rune Ottesen, var fotballspiller, og Janove spilte også en del fotball. Han spilte blant annet på førstelaget til Bryne FK, og har spilt på aldersbestemte landslag samt på det norske landslaget i sandfotball.

Tidlig karriere

Ottesen fikk sin første gitar fra bestemoren, og sammen med vennen Geir Zahl begynte han å lage musikk i kjelleren, der de tok opp sangene på en kassettspiller. Dette samarbeidet utviklet seg til bandet Blod, Snått og Juling, som ga ut et studioalbum i 1994. De solgte bare 50 album. De prøvde seg igjen med bedre utstyr, men det andre albumet solgte bare 100 eksemplarer. Ottesen fortsatte studiene i Bergen. Der gikk han på musikklærerutdanningen på Landås – senere ble han musikklærer. Under utdannelsen møtte han flere av medlemmene i Kaizers Orchestra. Sammen med Geir Zahl startet han bandet Gnom, som var forløperen til Kaizers Orhestra. Gnom ga ut albumet Mys i 1998, men det solgte dårlig. Det var først med Kaizes Orchestra de oppnådde suksess.

Kaizers Orchestra

Ottesen spilte med Kaizers Orchestra i 13 år. Der var han vokalist og komponist, og brukte artistnavnet Sjakalen (The Jackal). I tillegg spilte han gitar, piano, trekkspill, diverse slaginstrumenter og horn. Sammen med Kaizers ga Ottesen ut 11 studioalbum, 3 EP-er og 25 singler. Kaizers Orchestra tok en pause i 2013, og Ottesen har sagt at de kanskje ikke kommer til å spille sammen igjen, men ingenting er sikkert.

Solokarriere

Etter å ha spilt inn to album sammen med Kaizers Orchestra, bestemte Janove seg for å starte en solokarriere ved siden av bandet. Han lanserte sitt første soloalbum i 2004. Albumet var på engelsk, og hadde tittelen Francis’ Lonely Night.

I 2015 annonserte Ottesen at han ville fortsette karrieren under artistnavnet janove. Han kom med singelen Regnbuen Treffer Oss Ikkje Lenger, som ble spilt live første gang under Spellemannprisen 2016. Han lover sangtekster som er mer moderne enn tekstene Kaizers Orchestra ble kjent for. Han sier selv at det står mer på spill nå. Da det første soloalbumet kom i 2004, var det bare et sideprosjekt, men nå vil solokarrieren være hovedkarrieren hans framover.

Det er usikkert når han kommer med et nytt soloalbum. Foreløpig er planen å lansere én og en sang. Han føler at dette er en luksus. Han kan ta seg tid til å lansere en sang, og se hvordan den blir mottatt før han lanserer neste sang. Til slutt planlegger han å dra på turne med sangene, men han har ingen planer om å samle alle sangene på et album foreløpig. Han benytter samme plateselskap og medarbeidere som da han spilte med Kaizers Orchestra – bare musikerne er nye. Sangene handler om samme tekstunivers som sangene til Kaizers Orchestra. Singlene handler om en gutt som vil danse, men ikke får lov. Hittil har det kommet fem singler etter at han ble soloartist på heltid.

Andre deler av karrieren

Da Kaizers Orchestra tok et års pause i 2007, bare skrev demoer og spilte tre konserter, brukte Janove tiden til å skrive musikk for en musikal. Musikalen het Det Tusende Hjertet, og hadde premiere i november i 2007. Han annonserte også at han hadde dannet et nytt band, selv om det er uvisst hva som skjedde med dette prosjektet.

I tillegg til solokarrieren og arbeidet sammen med Kaizers Orchestra, har Ottesen vært produsent for flere andre artister, inkludert Micke From Sweden, Britt-Synnøve Johansen og The Brigade. Ottesen har også bidratt på albumet Monkey Do, av Geir Zahl. Dette albumet ble lansert i 2010. I 2012 skrev han et bestillingsverk til åpningen av Stavanger Kulturhus. I 2014 skrev han musikk til Tore Renbergs teaterstykke Femti flotte år med Frode Kommedal. Og han skrev filmmusikken til filmen Her er Harold.