Om Jarle Bernhoft

Jarle Norman Bernhoft-Sjødin, kjent som artisten Bernhoft, er både sanger, multi-instrumentalist, komponist og tekstforfatter. Han slo gjennom som soloartist med albumet Solidarity Breaks i 2011, og vant Spellemannprisen 2011, som beste mannlige artist. I tillegg ble han Årets Spellemann samme år, og han har vunnet Statoilstipendet.

Tidlig karriere

Bernhoft startet karrieren i gruppa Explicit Lyrics, sammen med blant annet Fridtjof Nilsen. Explicit Lyrics startet i 1996. De debuterte med albumet Lipshave i 1998. I 1999 skiftet bandet navn til Span, og de fikk platekontrakt med Island Records i Storbritannia. Dette resulterte i albumet Mass Distraction, som kom ut i 2004. Bernhoft var sanger og låtskriver i Span, og var medlem av Span fram til bandet ble oppløst i 2005. I tillegg har Bernhoft spilt i studio og på konserter sammen med en rekke norske artister og band. Han har spilt med Køhn/Johansen Sextet og i bandet Green Granadas (under pseudonymet Rod Hot).

Solokarriere

Solokarrieren startet 1. september i 2008, da soloalbumet Ceramik City Chronicles ble lansert. Albumet fikk gode kritikker, og klarte å komme helt opp på fjerdeplass på den norske albumlista høsten 2008. I januar i 2010 kom Bernhoft med et dobbelt livealbum, med tittelen 1:Man 2:Band. Sangene på albumet ble spilt inn delvis under en solokonsert på Kampen Bistro, og delvis på konserter med band på Rockefeller og Molde Jazzfestival.

Det andre studioalbumet fra soloartisten Bernhoft kom ut i 2011. Da kalte han seg bare Bernhoft, og albumet fikk tittelen Solidarity Breaks. Solidarity Breaks ble en stor suksess, og kom rett inn på andreplassen på albumlista. Det lå 9 uker på førsteplass på lista. Suksessen til Solidarity Breaks førte også til at Bernhofts første album Ceramik City Chronicles kom inn på albumlista igjen sommeren 2011. Høsten 2011 kom Bernhoft med livealbumet Walk With Me, der han spiller sammen med Kringkastingsorkesteret.

Albumet Solidarity Breaks sikret Bernhoft tittelen Årets Spellemann, og Spellemannprisen for beste mannlige artist. Under by:Larm i 2012 ble Bernhoft tildelt Statoilstipendet. Stipendet var på én million kroner, og deles ut for å hjelpe norske artister å markedsføre seg internasjonalt. Våren i 2014 lanserte Bernhoft albumet Islander. I 2016 var han tilbake igjen med minialbumet Stop/Shutup/Shout It Out. Totalt har Bernhoft laget fem studioalbum med full lengde, to EP-er, og sluppet sju solosingler. Sammen med Span ga han ut fire album, en EP og seks singler. Med bandet Explicit Lyrics hadde han fem singelutgivelser. I tillegg har han bidratt på album og singler til mange andre artister, samt vært med på samlealbum.

Internasjonal karriere

I september i 2011 fikk Bernhoft spille på det amerikanske programmet The Ellen DeGeneres Show. Der spilte han sangen C’mon Talk. Han har også spilt på TV-showet Conan på TBS to ganger, i juli 2013 og juni 2014. Bernhoft bodde i New York fra 2014 til sommeren i 2015. Deretter flyttet han til Oslo. I 2014 opptrådte han på Glastonbury-festivalen og spilte sangen Wind You Up på BBC One. I desember 2014 ble det kjent at albumet Islander var Grammynominert i kategorien R&B i 2015. Nominasjonen var historisk, ettersom han var den første ikke-amerikanske artisten som ble nominert i denne kategoriens tjueårige historie.

Konsertartisten Bernhoft

Bernhoft er en populær konsertartist som har spilt på mange festivaler i Norge. Han har spilt konserter i det siste, etter lanseringen av EP-en Stop/Shutup/Shout It Out. Han har blitt en av Norges best kjente artister, og har også oppnådd suksess i utlandet.